Attraksjoner

Tusenfryd

Det finnes mange forlystelsesparker i Norges land. Men en av de aller størst befinner seg like syd for Oslo på Vinterbro i Ås og heter Tusenfryd. Neste år er parken 30 år gammel og har underholdt utrolig mange mennesker i disse årene. Flere hundre tusener av mennesker er innom hvert eneste år i løpet av sesongen deres. Gjennomsnittet har ligget opp under en halv million besøkende i året i flere år.

Men visste du at parken er spansk? Eller det er ikke helt riktig da, men den er eid av det spanske selskapet Pargues Reunidos SA, som også er eier av Bø Sommarland. Begge disse to parkene er jo for så vidt helnorske og siden de har samme eier så samarbeider de også på flere plan.

Dyrepark

Tusenfryd har aldri vært noen dyrepark, men er bygd i det samme området hvor det var en dyrepark i årene 1950 til 1985. Denne parken hadde en god blanding av dyr både fra eksotiske plasser og fra Norden. De hadde også noen barneattraksjoner i form av noen enkle karuseller. Men i 1985 var det slutt og det tok ikke lange tiden før ideen om en fornøyelsespark kom på «banen». Og bare 3 år senere i juni var den offisielle åpningen av Tusenfryd.

Attraksjoner

Attraksjoner
Attraksjoner

Av de 14 attraksjonene som var i parken ved åpningen i 1988, er det fortsatt 7 som er i drift fortsatt. Ganske imponerende etter snart 30 års drift. En av parkens aller største attraksjoner har vært Enterprise, Tornado. Denne ble i 1998 omdøpt til Loopen. Den store tømmerrenna har opplevd det samme og er like gammel i parken. Den heter i dag Tømmerstupet. Disse to er to av totalt syv attraksjoner som fortsatt er i drift og har vært med helt fra 1988. Karusellen Sverre som er en karusell med husker – for øvrig den første i sitt slag i Norden – er også blant de som snart er 30 år gammel.Nesten hvert eneste år har det kommet til nye attraksjoner også. Det er kun 3-4 år som ikke har hatt noen nyheter. Personlig har jeg besøkt parken noen få ganger. Men jeg er ikke den som er mest glad i alle slike «utskeielser». Mest morsomt var det vel i de årene fra parken åpnet og en bit utover i mine år som tenåring. I voksen alder har jeg kun kjørt forbi på E6’en utallige ganger.

Mye sysselsetting

Tusenfryd er også en stor bidragsyter på arbeidsmarkedet i sommersesongen. Rundt 750 ungdommer og yngre mennesker får sommerjobb der i tillegg til de som er fast ansatt.

Mange berg og dalbaner

Loopen er jo med enda og har vært med siden starten i 88. i -96 åpnet en av verdens korteste og laveste og kanskje minste berg og dalbaner i verden. Så i 2001 kom Thundercoaster som er en berg- og dalbane i tre. Neste kom i 2003 og det var Supersplash som er en Vann-berg- og dalbane. Speedmonster kom i 2006 og Western-Expressen kom i 2012 og begge er lagd av stål. Så i 2016 kom Ragnarok som også er en Vann- Berg- og dalbane.Alle de forskjellige har sine spesielle særegenheter. Ragnarok f.eks. er en ferd gjennom vikingenes verden. Hele parken har noe å by på for alle aldere. Så det er bare å ta en tur i løpet av sommerhalvåret.