Tivoli

Hva er forskjellen på en underholdningspark og et tivoli? Det lurer jeg egentlig på om det er noen forskjell? Det er jo stor underholdning i begge typer parker, og det finnes ganske mange av begge typer også. Tidligere her har jeg skrevet om mange varianter av underholdningsparker, men til nå ikke noe om de virkelig store tivoliene. Eller jo forresten – hva betegnes Liseberg som? De skrev jeg jo om i forrige innlegg her. Planen for denne artikkelen og kanskje neste også er å skrive litt om to store tivoli og underholdningsparker henholdsvis i Danmark og Norge. Har du gjettet hva jeg tenker på? Ja du gjettet riktig – jeg tenker på Tivoliet i København og Tusenfryd rett utenfor Oslo.

København

Tivoliet i København ble grunnlagt i 1843 og vil altså bli 175 år neste år – 2018. Da er det sikkert mye fest og spesialer på gang i dette tivoliet. Stort er det allerede der det ligger godt inne i Københavns sentrum med sine nesten 83 000 kvadratmeter. Parken ble grunnlagt av en journalist ved navn Georg Carstensen. Navnet Tivoli hentet han fra liknende parken i Paris og London. Navnet den gangen var Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall. Nå i nyere tid registreres det over tre millioner besøkende i året. Det gjør Tivoliet til en av Nordens best besøkt turistmål og attraksjoner.

Krigens år

Året etter at Tivoliet fylte 100 år i 1943, ble parken bombet i juni i 1944 av tyskerne. Tyskerne påstod at det var dansker som stod bak ved en motstandsgruppe. Men dette var en hevnaksjon for andre mål som var blitt bombet og danskene har bevis på at det var tyskere som stod bak. Det skulle ta over 10 år før alt var bygd opp igjen. Den nye konsertsalen stod først klar igjen i 1956.

Attraksjoner

1914

Det har vært mange forskjellige attraksjoner opp gjennom årene. Den eldste attraksjonen i Tivoliet er Rutschebanen som ble bygd i 1914. Den er fortsatt i full drift og har i alle disse årene vært en meget stor suksess. Hvert eneste år nå er det over 1 million mennesker som kjører. Denne berg og dalbanen er bygd i tre. Tivoliet har også tre andre berg og dalbaner. De tre er Dæmonen, Karavanen og Odeinekspressen. Dæmonen har fått en nyhet i år som godt følger utviklingen i tiden.

Dæmonen

En av de nyeste nyhetene i parken er å kunne kjører Dæmonen som en virtual reality tur. Det vil si du får tildelt et headset som gjøre opplevelsen og turen enda villere. Det er også et fysisk fall på 20 meter i banen. Og via headsettet opplever du ildsprutende drager og dæmoner fra det kinesiske universet i en svunnen tid.

Her er en video som er nylig gitt ut med litt smaksprøver på hvordan denne berg og dalbanen er:

Totalt finnes det nesten 30 forskjellige karuseller og forlystelses muligheter i parken. Og selvfølgelig er det massevis av restauranter, bakerier, kafe’er og barer eller puber. Altså noe for enhver smak.

Og det er så mye underholdning som er booket i parken at jeg kunne skrevet minst en egen artikkel bare om underholdningen og de artistene som er booket der.