reptilpark

Oslo Reptilpark

Jeg har alltid latt meg imponere over reptiler, selv om noen av dem kan være giftige og av samme grunn farlige.

Men om det er i Norge eller i mer eksotiske strøk, så bruker jeg ofte en del tid på å studere dem – om jeg skulle ha så flaks å komme over dem da. Men det finnes en rekke steder, hvor man faktisk kan studere reptiler i fangenskap. Det blir på en måte som en dyrepark, men altså kun med reptiler i artsutvalget. Det at det finnes reptilpark i Oslo, var ukjent for meg inntil helt nylig. Det er derfor jeg velger å skrive om denne nå, slik at enda flere kanskje fatter interesse for Oslo Reptilpark – og den ligger sentralt plassert i hovedstaden. Det at dette faktisk er Norge eneste reptilpark, gjør jo det hele mer eksklusivt i mine øyne alle fall. Vi skal nå bli bedre kjent, med noen av artene man kan finne i Oslo Reptilpark.

Pilgiftfrosker

Dette er en meget giftig gruppe med frosker, og den kommer fra tropiske regnskoger i landene; Bolivia, Brasil, Costa Rica og Nicaragua. Navnet på froskene stammer fra lokale stammefolk, eller mer konkret er det Embera-folket vi snakker om. De brukte giften fra froskene, på pilspissene sine når de jaktet i regnskogene. Det skal små mengder med gift til, for å drepe både dyr og folk.

Dette er ikke en artsgruppe som er særlig stor, de ligger som regel på 2-8 centimeter. Fargene er varierende innenfor spekteret; svart, blå, grønn, rød og gul. De finnes også med forskjellige mønstre, hvor de nevnte farger er å finne. De har skarpe farger på grunn av giften sin, rett og slett for å advare rovdyr om at det ikke er smart å spise dem. Selv om de er ganske så små, kan de faktisk bli helt opp til 20 år gamle i fangenskap.

Tigerpyton

reptilpark
reptilpark

En reptilpark må ha slanger, og Oslo Reptilpark er ikke noe unntak i så måte. De fleste av oss lar oss imponere over slanger, og mange av oss synes også at de er skremmende og frykter dem.  Jeg er nok av de som synes slanger er skummelt, men jeg liker å se på dem i trygge omgivelser i alle fall. Vår egen huggorm er jo også giftig, og kan i noen tilfeller faktisk være mer farlige enn det vi tror. Men nå skal vi til en annen art som er langt mer farlig enn huggormen, nemlig Tigerpyton.

Lever i Sørøst- og Sør-Asia

Tigerpyton kan faktisk bli helt opp til drøyt 8 meter lang, og den finnes i to forskjellige underarter – nemlig indisk pyton og burmesisk pyton. Den siste er den som blir lengst, mens den indiske ofte er 3-4 meter lang. Om det er den indiske- eller burmesiske pyton som finnes i Oslo Reptilpark, er jeg ikke sikker på. Ute i naturen er det størst sjanse for å treffe på Tigerpyton, i det man kaller for sumpområder. Jeg er i alle fall sikker på én ting, jeg skal flere turer til Oslo Reptilpark.