Dagens Park

Liseberg

Det er mange store og gode fornøyelsesparker i Skandinavia. Og hvem som er best vil nok mange diskutere, men en av de som kommer meget høyt opp på en slik liste er Liseberg som ligger i Gøteborg i Sverige. Det er en stor og kjent park i dag og er kjent langt ut over Sveriges landegrenser.

Jeg mener å ha lest en gang at det i løpet av en sesong skal være nesten 3 millioner gjester innom på Liseberg. Sesongen strekker seg gjennom sommer månedene pluss en noe redusert utgave i månedene november og desember.

Liseberg har også blitt utpekt av magasinet Forbes som en av verdens topp 10 fornøyelsesparker i 2005. Det forteller jo en del om kvaliteten på parken.

Historikk

Liseberg fornøyelses park åpnet i 1923 i Gøteborg i Sverige. Før dette var det Johan Anders Lamberg som eide dette landområdet hvor parken i dag ligger. Området hadde han døpt om til Lisas Berg etter sin kone Elisabeth Söderberg. Landet hadde hatt dette navnet siden 1752. Men i 1908 kjøpte Gøteborg kommune ladet av Johan Anders og 15 år senere var det Liseberg fornøyelsespark som lå der.

De offisielle Liseberg fargene var tidligere rosa og grønn slik som det var å se i inngangspartiet til parken. De fargene kom med logoen i 1980, men i 2013 ble de endret til de nåværende fargene og nåværende logo.

Dagens Park

Dagens Park
Dagens Park

Dagens park er stor, og enda større skal den bli om de får gjennomslag for alle planene sine – noe det ser ut til å bli. De har planer om utbygging frem mot Gøteborg by sitt 400 års jubileum i 2012. En stor vannpark er planen med over 17 000 m2 innendørs, plass til 2800 gjester samtidig i denne parken, bassenger, rutsjebaner og lekeplasser i tillegg til restauranter med minst 400 sitteplasser.

Det er også planer om et opplevelseshotell på over 30 000 kvadratmeter. Det vil få over 450 rom og alle familierom med 4 til 6 senger på rommet. 550 sitteplasser i hoved restauranten og 400 sitteplasser i andre restauranter. Flere finesser er planlagt også.

Hele denne utvidelsen er estimert til å koste 1,9 milliarder svenske kroner etter 2016 nivå på kronen. Og Gøteborg kommune har allerede svart ja på at denne planen skal iverksettes.

Liseberg er virkelig et paradis for barn og voksne. Årets utgave (2017) har 42 kjøre og opplevelses attraksjoner, spill, lykkehjul, musikk scener, restauranter og mer. Det finnes noe for alle aldrer. For de aller minste har de Kanin ladet og Barnas Paradis som er fylt med enklere karuseller og mange lekeplasser. For de noe eldre og voksne finnes det attraksjoner i verdensklasse. Da snakker vi om de attraksjonene som heter AtmosFear, Balder og Helix. Og her er det planer om enda flere.

Dagens park er så stor at man klarer knapt å gå gjennom og oppleve alt i parken på kun en dag. Skal man gjennom alle krokene og alle attraksjonene så må man nok ha minst to eller tre dager.

Jeg har selv vært på Liseberg ved flere anledninger, men det begynner å bli en del år siden. Så jeg tror det r på høy tid å begynne å planlegge en ny tur nedover vestkysten i Sverige for å komme til Gøteborg og Liseberg igjen!