horn og bein

Karasjok og Sápmi Park – del 2

Bygda Karasjok har vokst fra å være den lille vinterleiren Avjuvarri som ligger 4 minutter fra det som i dag er Karasjok sentrum. I tillegg til den flotte naturen og de spennende omgivelsene du finner her så er også Karasjok i dag et av flere kulturelle og sosiale arenaer for samer i Norge. Mange viktige samiske institusjoner ligger her som for eksempel NRK Sápmi, Sametinget, De samiske samlinger, Samisk Kunstnersenter og Samisk Nasjonalt kompetansesenter(SANKS).

Turistinformasjon i Karasjok ligger i Sápmi Park, her får du generell informasjon om Karasjok, kommunen vår og området samt inngangsbillett til Sápmi Park og det magiske teater. På turistinformasjonen kan du også veksle fra forskjellige valutaer til norske kroner samt fra norske kroner til euro. Her kommer siste del av artikkelen om Karasjok og parken Sápmi som er et stort punkt i kommunen:

RESTAURANT STORGAMMEN

Reiser man noe sted i verden uten å smake på den lokale maten? Man kan i hvert fall smake på den samiske maten i parkens restaurant. Ved siden av reinkjøtt og multebær kan det samiske kjøkken by på mange retter av fisk, vilt og bær. Besøket i Sápmi Park er ikke komplett uten et samisk måltid og Storgammen er et enestående spisested midt i Sápmi Park.

Restaurant Storgammen er bygget etter inspirasjon av fire tradisjonelle gammer og har plass til 120 gjester. Her sitter du på myke skinnseter rundt ildstedet. Lukten av bål blander seg behagelig med duften fra de samiske rettene som serveres, og atmosfæren er lun og hyggelig.

SAMISK HÅNDVERK – DUODJI

horn og bein
horn og bein

Samenes håndverk bærer preg av et liv med hardt arbeid. Gjenstandene har som regel en praktisk funksjon. Enkle ornamenter og sterke farger gir tingene en vakker form. Av reinsdyret unytter man de fleste deler; skinnet blir til klær og dekke, sener til sytråd, mens horn og bein kan bearbeides til fine redskaper. Den tradisjonelle samekniven er et enkelt, men praktisk redskap. Broderier av tinntråd er en samisk spesialitet, men sølvsmykkene til samenes festdrakt var opprinnelig byttevarer fra omreisende handelsmenn. I dag lages disse blant annet i Sapmi Park’s egen sølvsmie og fås kjøpt i suvenirbutikken som også har et rikt utvalg av samisk handverk, litteratur og andre gaveartikler.

SØLVSMIE

Parken har en egen Samisk sølvsmie, og sammen med den er det selvfølgelig et utsalg – en suvenirbutikk. I sølvsmia produseres det sølvsmykker og sammen med samisk duodji er dette til salgs i suvenirbutikken.

Glasskunst og gaver

Karasjoks og Finnmarks eneste glassblåseri. Her lages det glassprodukter på tradisjonell måte. Det fortelles gjerne om prosessen, og du har mulighet til å lære deg mer om glassblåsing og du får selv prøve om du vil.

Boble Glasshytte sitt absolutte midtpunkt og varme hjerte er smelteovnen, og i verkstedet blir den glødende varme, levende glassmassen bearbeidet med kjærlighet og lidenskap til kaldt, hardt, skjørt, vakkert glass.

Her kan du stå og se glasset ta form, samtidig med at du ser deg om i den lyse og innbydende salgsutstillingen. Boble glasshytte ligger i Sápmi Park i Karasjok, side om side med andre og spennende severdigheter.