Fra korte turer til lange ekspedisjoner

Hundekjøring på vidda

Jeg har selv aldri vært med å kjøre med hunder, i alle fall ikke i store hundespann som jeg ser for meg i høy fart innover på Finnmarksvidda.Denne sporten har blitt veldig populær, tror nok det store og kjente Finnmarksløpet har mye av æren for det. Her kan man kombinere flotte naturopplevelser sammen med det å teste ut både egne og hundenes ferdigheter.

Finnmarksløpet

2001 var første år dette knallharde løpet ble arrangert, det har vokst mye siden den gang og er i dag en stor suksess med mange deltakere men også mye publikum. Både hunder og fører skal tåle store belastninger, gjennom villmark og til tider dårlig vær. Kulden kan komme helt ned i minus 40 grader, her skal man være godt utstyrt, godt trent og ikke minst godt motivert. Start og mål er i Alta, det å legge en tur hit for å få med seg denne folkefesten er absolutt å anbefale.

Om man ønsker å prøve å kjøre hundespann selv, eller kanskje bare sitte på så finnes det mange tilbud. Det kan jo være at man blir så bitt av basillen at man ønsker å starte med dette selv, de som deltar i Finnmarksløpet er så klart rutinerte med lang erfaring men det finnes steder man kan få være med og prøve seg selv.

Fra korte turer til lange ekspedisjoner

Fra korte turer til lange ekspedisjoner
Fra korte turer til lange ekspedisjoner

Tilbudene er mange når det gjelder hundekjøring, her kan man velge i alt fra de korteste turene til de helt ekstreme hvor man er borte i dagevis. Hvis jeg skal trekke frem en aktør av mange, kan Parken Gård Husky være et godt alternativ. Dette er en familiebedrift med ca. 50 Alaskan Huskys til rådighet. Her er det også mulighet for et skreddersydd opplegg for dem som måtte ønske det, hundene som brukes her er aktive løps hunder så farten vil det nok ikke være noe å si noe på. Parken Gård Huskys finner man i Langfjordbotn.

Kautokeino og Karasjok

Med Langfjordbotn som utgangspunkt, kan man lett finne andre type aktiviteter etter at hundekjøringen er avsluttet. Enten man tar E6 nordover til Alta, eller om man velger ruten sørover. Fra Alta er det lett å komme seg opp på Finnmarksvidda hvor både Kautokeino og Karasjok kan være verdt et besøk.

De aller fleste som blir med på hundekjøring, det være seg korte eller lengre turer kommer ofte tilbake. Akkurat hvor mange som starter med denne aktiviteten selv er jeg mer usikker på, dette er noe som krever relativt mye og ikke minst mye tid til trening av hunder.

Om man skal sørover igjen og ikke tenker å kjøre, kan det være greit å ha Alta som base. Her finnes det man trenger av tilbud og det er også gode flyforbindelser her både med SAS og Norwegian. Som de fleste andre flyplasser er det også mulighet for leie av bil, noe som gjør at dere vil ha alle muligheter til å se det dere ville måtte ønske av Finnmark enten med eller uten hund. God tur!