Legoland

De beste fornøyelsesparkene i Norden

Det kan være fint å allerede nå begynne å tenke på årets høydepunkt, nemlig familiens sommerferie. Og selv om ønskene er mange, er det som regel barna som kommer i første rekke. Det er mange måter å finne ut hvilke fornøyelsesparker som fins i Norden, men om man vil finne det ut nå, kan man fortsette å lese her.

Norden er som kjent landene rundt Norge, samt Island og Færøyene. Hvilke fornøyelsesparker som er best kommer an på en rekke kriterier. Det man være lokalisering, tema og innhold, fasiliteter, overnatting og restauranter, priser og underholdningsverdi. Noen synes for eksempel det er viktigere at været er bra, enn om man blir underholdt hele tiden.

Norge

I Norge fins det mange fornøyelsesparker, men skal man se på de som har særegne tema, så er det ikke så mange kjente. Men man kan ikke komme unna Hunderfossen Eventyrpark og Lilleputthammer. Begge ligger i Oppland, men vil man oppleve noe helt annet bør man heller ta turen til Namskogan Familiepark. Her fins ville dyr. Sol og sommer bringer oss til Sommerland i Bø. Her er det ikke langt til Kardemomme By og Kaptein Sabeltann som begge ligger ved Dyreparken i Kristiansand. Dyrene her kommer fra tropiske strøk, slik som sjimpansen Julius.

Sverige

Svenskene har peiling på fart og spenning, noe som vises på de mange tivoliene og fornøyelsesparkene. Både Liseberg og Gröna Lunds Tivoli er velkjente. Men det er ikke alle som har opplevd Astrid Lindgrens utrolige verden på nært hold. Denne parken ligger i Kalmar nærmere bestemt Vimmerby. Sverige har mange badeland, slik som Lost City og den Kungliga Djurgården.

Danmark

Legoland

Danmark er kanskje det landet som er flinkest med temaparker i Norden. Da snakker vi Legoland, BonBon-Land, LaLandia, Experimentarium og mange flere. Både Wow-parken og Bornpark Minigolf 18 hulls bane er temaparker man kan tilbringe hele dager på. I hovedstaden København er det Tivoli som står i spissen for fornøyelsene, med mye for alle og en hver.

Finland

Finland er kanskje ikke nordmenns nærmeste ferieland, men det er det ingen grunn til. Morsomme temaparker florerer, og de kanskje mest populære er Mummiverden Muumimaailma. Men her fins også Julenisseparken, Angry Bird-parken og Sibelius parken etter komponisten. Vil man ha noe skikkelig fartsfylt kan Serena Water Park i Espoo være løsningen.

Island

Island er en fornøyelsespark i seg selv. Spektakulær natur med varme kilder (Blue Lagoon Park) og aktive vulkaner gjør Island verdt et besøk. Det hele kan toppes med tur til forskjellige temaparker rundt om kring. Dykking fra Silfra er en helt unik opplevelse som mange prøver seg på. Fossatun er en naturpark ved Trollfossen og har mange gode fiskemuligheter og Skaftafell er en av mange nasjonalparker.

Færøyene

Noe mer værhardt og langt ut i havet kan man vel ikke forvente å treffe folk, men selv her fins det opplevelser for hele familien. I Tórshavn finner man både Vioarlundin Park, Listasavn Foroya og Kunoy Park. Her fins både nasjonalmuseum og naturparker med friske opplevelser.

Grønland

Grønland er også underlagt Danmark, men har etter hvert fått enda mer oppmerksomhet. Den store isbreen smelter i takt med de menneskeskapte klimaforandringene, og dette er det mange som vil bevitne. Her finner man ikke mange fornøyelsesparker, men nasjonalparken er verdt et besøk.

Åland

På Åland finner man en eneste park, og den kalles Smart Park. Denne familieparken setter fokus på barna, men har gode fasiliteter for alle. En miks av ny teknologi og gammelt håndverk er representert.